Ogłoszenie o zamówieniu na przygotowywanie i podawanie posiłków
Korycin, 4 stycznia 2018 r.
Nr sprawy: IN.1.2018
Ogłoszenie o zamówieniu
w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, którego przedmiotem jest wykonanie usługi społecznej, której wartość jest mniejsza niż kwoty określone w art. 138g ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych
postępowanie jest prowadzone na podstawie procedury w sprawie dokonywania wydatków publicznych na usługi społeczne, których wartość jest mniejsza niż kwoty określone w art. 138g ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych stosowana w Gminie Korycin.
Gmina Korycin ul. Knyszyńska 2A, 16-140 Korycin, zaprasza do złożenia oferty cenowej na wykonanie następującej usługi społecznej.
I. Opis przedmiotu zamówienia oraz określenie wielkości lub zakresu zamówienia
1. Przygotowywanie i podawanie posiłków osobom uprawnionym do ich otrzymywania na podstawie decyzji wydanych przez Kierownika Gminnego Pomocy Społecznej w Korycinie zgodnie z przepisami ustawy z dnia 12 marca 2004r. Ośrodka o pomocy społecznej (Dz. U. z 2017 r. poz. 1769, z późn. zm.), uchwały Nr 221 Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2013 r. w sprawie ustanowienia wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” na lata 2014-2020 (M.P. z 2015 r. poz. 821, M.P. z 2017 r. poz.1138). Ilość wydawanych w jednym dniu posiłków szacuje się na ok. 150 sztuk. Ilość posiłków została określona szacunkowo na podstawie danych za grudzień 2016 r. oraz od stycznia do listopada 2017 r. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany liczby zamawianych posiłków w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie liczby posiłków. W przypadku zmiany liczby posiłków Zamawiający zobowiązuje się uzgodnić z Wykonawcą do godziny 15ºº w dniu poprzedzającym wydanie posiłków.
Wykonawca zobowiązuje się przygotowywać i wydawać posiłki z należytą starannością przy zachowaniu odpowiednich warunków higieny i wymagań oraz przestrzegać norm ilościowych dla poszczególnych posiłków:
1) jedna porcja zupy: 450 ml zupy z chlebem
2) jedna porcja drugiego dania: ziemniaki lub zamiennik (kasza, ryż makaron) 180g, mięso lub ryba 100g, surówka 150g albo – nie częściej niż jeden raz w tygodniu – inne potrawy (tj. naleśniki, pierogi itp.) o gramaturze 350g na porcję, kompot lub deser 200 ml albo owoc.
Zamawiający zastrzega sobie wgląd do jadłospisów dziennych.
Posiłek powinien spełniać obowiązujące normy żywieniowe odpowiednio do wieku osoby otrzymującej posiłek tj. dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych, w tym w wieku podeszłym w zakresie zaopatrzenia w jednostki kaloryczne zgodnie z wymogami i normami Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie.
Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z obowiązującymi zasadami GHP/GMP oraz normami HACCP w zakresie personelu, warunków produkcji oraz aktualnymi przepisami prawa. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Posiłki muszą być bezwzględnie świeże i przyrządzane w dniu wydawania posiłku. Posiłki muszą być urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, wysokiej jakości surowców, gramatury, jak i estetyki, oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. Wydawane posiłki mają być gorące. Wykonawca, najpóźniej na 7 dni przed rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca świadczenia usługi przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu na okres dekadowy, a na kolejny okres dekadowy w terminie do 7-go każdego miesiąca. Wykonawca wyznacza spośród własnego personelu koordynatora dostaw posiłków do stołówek, którego dane wraz z bezpośrednim nr telefonu zostaną udostępnione Zamawiającemu przed zawarciem umowy o udzielenie zamówienia publicznego.
Usługi objęte przedmiotem zamówienia powinny być wykonywane zgodnie z :
a) przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. 594, z późn. zm.) wraz z aktami wykonawczymi;
b) zachowaniem przez podmioty zobowiązane zasad Systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) objęte rozporządzeniem WE nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L139 z 30.04.2004 r.);
c) innymi odpowiednimi przepisami i normami.
Ewentualny transport posiłków winien być wykonywany środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne dotyczące środków transportu żywności.
Wykonawca zobowiązany jest we własnym zakresie i na własny koszt dokonywać wszystkich czynności związanych z przygotowywaniem, dostarczaniem i wydawaniem posiłków w szczególności: odbierać i zagospodarować odpady spożywcze (pokonsumpcyjne) powstałe w trakcie świadczenia przedmiotowych usług – niezależnie od ich ilości, przygotowywać i zmywać naczynia.
Oferta posiłków powinna być oparta na kuchni tradycyjnej dla regionu podlaskiego oraz na produkcji własnej. W kalkulacji ceny posiłku należy uwzględnić wszelkie koszty oraz wydawania posiłku. Posiłek powinien być podawany na zastawie stołowej. Zamawiający nie dopuszcza używania pojemników, talerzy i sztućców jednorazowych.
Uprawnionym do posiłków uczniom Szkoły Podstawowej w Korycinie posiłki będą wydawane w okresie zajęć szkolnych w godzinach:
1050-1105
1105-1120
1150-1205,
ustalonych z Dyrektorem Szkoły Podstawowej w Korycinie w pomieszczeniu wyznaczonym na stołówkę w Szkole Podstawowej w Korycinie.
Dzieciom uprawnionym do posiłków z Przedszkola w Korycinie posiłki będą wydawane w godzinach 1100- 1200 ustalonych z Dyrektorem Przedszkola w Korycinie w pomieszczeniach wyznaczonych na stołówkę w Przedszkolu w Korycinie.
Wykonawca powinien dopuścić możliwość zamawiania tzw. obiadów połówkowych tj. połowa pełnej porcji obiadu.
Wykonawca przygotowuje i sprząta pomieszczenie do spożywania posiłków w Szkole Podstawowej w Korycinie (np. ustawianie stolików i krzeseł, mycie glazury, terakoty i okien pomieszczeń kuchni i stołówki).
2. Cena obiadu podana w ofercie jest ceną ryczałtową i uwzględnia wszystkie zobowiązania niezbędne do wykonania przedmiotu zamówienia, musi być podana w PLN cyfrowo i słownie, z wyodrębnieniem podatku VAT.
3. Wymagany termin realizacji usługi: od dnia 15 stycznia 2018 r. do 31 grudnia 2018 r.
Usługi będą świadczone w ww. okresie z wyłączeniem wakacji letnich, ferii świątecznych, dni ustawowo wolnych od nauki w szkole, zgodnie z harmonogramem opracowanym przez Wykonawcę w porozumieniu z Dyrektorami Szkoły Podstawowej w Korycinie i Przedszkolem w Korycinie.
II. Warunki jakie muszą spełniać Wykonawcy
1. Posiadają doświadczenie w wykonaniu w okresie trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie co najmniej 1 usługi w zakresie żywienia zbiorowego np. dożywianie w szkołach, prowadzenie stołówki lub lokalu gastronomicznego, obsługa gastronomiczna imprezy dla grupy co najmniej 100 osób.
2. Nie podlegają wykluczeniu tj.. nie otwarto w stosunku do Wykonawcy likwidacji.
III. Dokumenty jakie powinni dostarczyć Wykonawcy
1. Wypełniona i podpisana oferta cenowa.
2. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu wraz z wykazem usług. …
IV. Kryteria oceny ofert
Przy wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający będzie się kierował następującym kryterium:
Cena oferty brutto C 100% - 100 pkt;
Sposób oceny poszczególnych kryteriów: Punkty przyznawane za podane kryterium będą liczone według następującego wzoru:
C=(Cmin/Cof)*100*waga%
gdzie:
C- ocena w kryterium cena oferty brutto
Cmin – najniższa cena spośród wszystkich ofert
Cof – cena podana w ofercie badanej
Za ofertę najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska najwyższą liczbę punktów w poszczególnych kryteriach.
V. Sposób przygotowania i termin składania ofert
- Wypełniony i podpisany odręcznie przez osobę upoważnioną formularz oferty cenowej wraz z pozostałymi wymaganymi załącznikami powinien zostać złożony w Sekretariacie Urzędu Gminy w Korycinie pok. Nr 2 , lub drogą pocztową na adres: Gmina Korycin, ul. Knyszyńska 2A, 16-140 Korycin.
- Oferty wraz z wymaganymi załącznikami należy złożyć w formie pisemnej do dnia 11 stycznia 2018 r. do godziny 9,00
- Oferta powinna być zatytułowana „Oferta na przygotowywanie i podawanie gorących posiłków dla dzieci objętych dożywianiem w szkole i przedszkolu na terenie gminy Korycin w roku 2018”
- Publiczne otwarcie ofert odbędzie się w siedzibie Zamawiającego, pokój nr 8 w dniu 11 stycznia 2018 r. o godzinie 9,10
- Otwarcie ofert jest jawne i mogą uczestniczyć w nim przedstawiciele Wykonawców.
VI. Informacje dodatkowe
- Korespondencję Zamawiający i Wykonawcy przekazują pisemnie / faksem/ pocztą elektroniczną.
- Wykonawca może zwrócić się do Zamawiającego o wyjaśnienie dotyczące treści ogłoszenia o zamówieniu Zamawiający może udzielić wyjaśnień, o ile uzna to za niezbędne dla prawidłowego przygotowania oferty i w takiej sytuacji zamieści je na stronie Biuletynu Informacji Publicznej.
- W toku oceny ofert Zamawiający może wzywać Wykonawców do składania wyjaśnień treści oferty i złożonych dokumentów, wzywać Wykonawców do uzupełniania brakujących dokumentów lub dokumentów posiadających braki, poprawiać w ofertach oczywiste omyłki pisarskie i rachunkowe oraz inne omyłki polegające na niezgodności oferty z ogłoszeniem o zamówieniu, niepowodujące istotnych zmian w treści oferty.
- Informację o wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający przekaże jednocześnie wszystkim Wykonawcom, którzy złożyli oferty oraz zamieści na stronie Biuletynu Informacji Publicznej. Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający wskaże termin i miejsce podpisania umowy.
- Umowa zostanie zawarta zgodnie ze wzorem umowy dołączonym do ogłoszenia o zamówieniu.
- Osoba upoważniona do kontaktu z Wykonawcami:
Pani Elżbieta Tarachanowicz
tel. 85 722 91 91, faks: 85 722 91 80
e-mail: gops@korycin.pl
WÓJT
Mirosław Lech
………………………………………..
(podpis Zamawiającego)
Załączniki:
1) wzór formularza oferty cenowej;
2) wzór umowy.
Metryka strony